Muay-Thai Nedir ? - MYA

Muay-Thai Nedir ?




Muay –Thai ‘ın Tarihçesi

Muay-Thai sporu Tayland’da bulunmuş olup sistemlenmiş dövüş sanatlarının genel adıdır. Başta Tayland olmak üzere Kamboçya, Laos gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde uygulanır. Bu sporun tarihi 1300 ‘lü yıllara kadar dayanmaktadır. Bu dövüş sanatını askerlerin kendilerini savunmaları ve savaş zamanı daha güçlü , dayanıklı olmaları için öğretmişlerdir. Muay-Thai diğer dövüş sanatlarına göre farklıdır.



İşte Muay-Thai’ın Farkları

Günümüzde boks sporunu birçoğumuz biliriz. Bu sporda sadece yumruklar kullanılır. Muay-Thai sporunu boks sporundan ayıran en büyük özelliği yumruk dışında diz,dirsek ve tekme kullanılmasıdır.Rakibin ‘’pes’’ diyene kadar dövüş serbesttir.



Muay-Thai Antremanı Nasıl Yapılır

Bu spor kondisyon ağırlıklı olduğu için ilk adım olarak nefesinizin çok kuvvetli olması gerekmektedir. Bunun için spor uzmanları ile birlikte belirli programlar dahilinde çalışmak sizler açısından son derece faydalı olacaktır. Muay-Thai sporunda vücudunuz güçlü ve kemikleriniz çelik gibi olmalıdır bunun için de antremanlar dışında beslenmenizde protein ağırlıklı olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Güç kazanmak için ‘’Kum Torbası’’ ile çalışmanız gerekmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus torbanızın tamamen deri ve içinin sert deri parçaları ile dolması gerekmektedir.Kum torbası biryere sabitlenmeli ve hareket etmemelidir.Diğer bir çalışma ise hız kazanmak için ‘’Lapa’’ çalışmasıdır.Bu çalışma ancak bir partnerinizle mümkündür. Bu çalışma ile çok seri olabilirsiniz.Aynı zamanda gardınızı alarak nerelerden yumruk veya tekme geleceğini bu antremanlarla kestirebilirsiniz. Ayak kemiklerinizin daha sağlam olması içinde diz antremanları mevcuttur. Bu antreman gerçekten cok zor aynı zamandada çok can acıtıcıdır. Müsabakalarda acımaması için antremanlarda dizdeki sinirleri öldürmeniz gerekmektedir bunun içinde ; ağaç gövdelerine veya araba lastiklerine dizinizle sürekli tekme atmanız gerekmektedir.



Muay-Thai’ın Faydaları

*Vücüdunuzun güçlenmesini ve buna bağlı olarakta özgüveninizin artışını sağlar.

*Bağışıklık sisteminin daha güçlenmesine yardımcı olur.

*Sizleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırır.

*Dövüş sanatlarının kavga etmek değil bir sanat olduğunu sizlere öğretir.

*Kendinizi savunmanıza yardımcı olur.



Saygı ve Sevgiler;

Muhammet Yasin Aydın

Yorumlar