Egzersiz Yapmak İçin En İyi Zaman Hangisi ? - MYA

Egzersiz Yapmak İçin En İyi Zaman Hangisi ?


Günün hangi saatinde egzersiz yaparsan en fazla verimi alabilirsin?

Günlük rutinine egzersizi dahil etmek ve bunu sürdürmeyi başarabilmek kazanması zaman alan bir alışkanlık. Bunun en büyük sebeplerinden biri de egzersiz yapmak için zaman bulmanın zor olduğunu düşünmek. Çoğumuzun evde olduğu ve daha esnek davranabildiğimiz bu günler, eğer hala düzenli spor alışkanlığını tam olarak kazanamadığını düşünüyorsan senin için harika bir fırsat olabilir.

Ancak burada önemli bir konu daha var, o da sporu ne zaman yapman gerektiği. Eğer gün içinde ne zaman uygun olursan o zaman spor yapmayı düşünüyorsan bu fikirden hemen vazgeçmelisin. Çünkü spor alışkanlığını kazanmanın temel kuralı onu önceden planladığın saatlerde yapmaktır ve bu da genelde her gün, aşağı yukarı aynı zaman diliminde olmalıdır.

Egzersizlerini bir plana oturtabilmen için, günün hangi saatinde egzersiz yapmanın daha iyi olduğu hakkındaki bilimsel açıklamalara kulak ver ve egzersizlerinden en yüksek verimi elde et.





Sabah Egzersizleri

Araştırmalara göre sabahları, özellikle de aç karnına spor yapmak, depolanmış yağları yakmanın en iyi yoludur ve kilo kaybı için idealdir. Bunun nedeni sabah saatlerinde vücudunun hormonal dengesini bu hedefi destekleyecek şekilde ayarlamasıdır.

Sabahın erken saatlerinde hormonların daha iyi yağ yakma kapasitesine sahip olur. Çünkü sabahları kortizol ve büyüme hormonu seviyelerin daha yüksek olur; bu da enerjini depoladığın yağlardan kullanmanı sağlar. Bu da kilo vermeye yardımcı olabilir. Araştırmalar ayrıca, sabah egzersizlerinin ardından iştah seviyenin gün boyunca daha düşük olabileceğini ve bunun da kilo alma riskini önleyebileceğini ortaya koyuyor.

Ayrıca sabahları antrenman yapmak gün boyunca daha iyi hissetmeni ve daha üretken olmanı da sağlar.





Öğleden Sonra Egzersizleri

Ama eğer gerçekten sabah insanı değilsen kendini zorlama. Öğleden sonra antrenman yapmak da kötü bir seçenek değildir. Özellikle de antrenman rutinin uzun veya yoğunsa…

Sabah antrenmanları yağ yakmak ve kilo vermek için idealdir, öğleden sonra yaptığın antrenmanlar ise performansını artırabilir. Çünkü antrenmana başlayana kadar iki öğün yemiş olacağından kan şekeri seviyen yüksek olur. Bu da daha yüksek bir yoğunlukta çalışıyorsan ihtiyaç duyduğun şeylerden biridir.

Öğleden sonra yaptığın bir egzersiz, gün sonunda enerjinin aniden düşmesi durumundan kaçınmanın da harika bir yolu olabilir. Eğer 13:00 ile 16:00 arasında egzersiz yaparsan, bu sadece hızlı bir yürüyüş olsa bile, canlanmana ve odaklanmana yardımcı olabilir.



Akşam Egzersizleri

Birçok kişiye göre egzersiz yapmak için işten sonraki saatler en uygundur. Yapılan araştırmaların sonuçlarında, kas fonksiyonlarının ve gücünün akşam saatlerinde zirve yaptığı ortaya çıktı. Akşamları yapılan egzersizlerin uyumanı zorlaştırdığına dair bir düşünce olsa da, aslında egzersiz yapar yapmaz uykuya dalmak için hemen yatağa girmediğin sürece bu uyku düzenini etkilemez. Aksine antrenmandan 90 dakika sonra uyursan, bunun daha derin ve daha dinlendirici bir uyku olduğu ve böylece kaslarının iyileşmesini hızlandırdığı biliniyor.

Akşam egzersiz yapmanın bir diğer faydası da gün içinde biriktirdiğin stresi atmanı sağlayarak yatağa huzurlu bir biçimde girmene yaraması. Özellikle de yoga gibi stres giderici egzersizler gece yapıldığında çok daha iyi uyumana yardımcı olabilir.
Sonuç olarak günün hangi saatinde egzersiz yapmalısın?

Egzersiz yapmak için en iyi zaman sabah saatleridir. Sabah saatlerinde yaptığın egzersizler sana en yüksek fiziksel ve zihinsel faydayı sağlar. Ayrıca zaman içinde daha iyi sonuçlara ulaşmana ve alışkanlık kazanmana yardım eder. Aynı zamanda, öğleden sonra ve akşam saatlerinde yaptığın egzersizlerin de çok büyük yararları var. Kısaca, egzersiz yapmak için kötü zaman diye bir şey yoktur. En önemli kural, kendine en uygun zamanı bulman ve bu zamana sadık kalarak düzenli olarak spor yapmandır.



Saygı ve Sevgiler,

Muhammet Yasin Aydın

Yorumlar