Kurban Bayramı'nda Nasıl Beslenmeliyiz? - MYA

Kurban Bayramı'nda Nasıl Beslenmeliyiz?


Bir bayram daha geldi çattı ! Bu bayramın favorisi, şüphesiz ki et ve et ürünleri.Peki et tüketimimiz nasıl olmalı ? Bayramda sağlıklı beslenerek, bu güzel günleri çok daha keyifli hale getirebiliriz.



Kurban Bayramı kahvaltısı nasıl olmalı ?

Kurban Bayramı’nda genellikle kavurmalı kahvaltılar öne çıkar. Oysa etin kesildikten sonra hemen tüketilmesi doğru değildir. Ölüm katılığı nedeniyle et bu esnada yeterince lezzetli ve yumuşak olmaz, pişme süresini uzatacağı gibi sindirimi de zorlaştırır.Bu nedenle kahvaltı da kavurma yerine ; Bol yeşillik , peynir, haşlanmış yumurta gibi dengeleyici besinler tüketmek en sağlıklısı olacaktır. Eğer bayram telaşından kahvaltıya vakit ayıramıyorsanız 1 bardak sütun yanında ceviz badem tüketebilirsiniz fakat güne aç başlamayınız.


Bayramda kronik rahatsızlığı olanların nelere dikkat etmesi gerekiyor?

Bayramlarda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme isteği vardır, fakat fazla yemek yenmesi halinde sindirim zorlukları, gaz sıkıntısı, hazımsızlık, mide bulantısı ve ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebiliyor.Kronik rahatsızlığı olan hastaların normal beslenme düzeninin dışına çıkmamaları gerekmektedir.
Kırmızı etteki doymuş yağ oranının fazla olması kalp damar sağlığını tehdit edici olabilir.Bu nedenle kronik hastalar kırmızı et tüketimine dikkat etmeli. Tüketilecekse de ızgara veya haşlama olarak tüketilmeli ve mutlaka yanında sebze yemeği veya bol yeşillik salatası olmalıdır.





Kurban Bayramında Kırmızı et tüketimi nasıl olmalı, nelere dikkat edilmeli?


Ülkemizin bulunduğu bu süreçte nasıl olacak bilinmez fakat ailelerin birlikte olduğu ender zamanlardan biri olacağı için çeşit çeşit yemekler yapılacaktır. Kurban Bayramı'nda sofrada illaki kırmızı et olacaktır ama önemli olan nasıl ve ne zaman tüketildiği. Rigor Mortis yani ölüm katılığı nedeniyle et en az 24 saat dinlendirilmeli. Dinlenmiş et daha yumuşak ve lezzetli olacaktır.Bunun yanı sıra içerisinde bulundurduğu mikroorganizmaların yok olması için bu süre bizim için önemlidir. Kavurma veya kızartma yöntemiyle pişirilen etin hem sindirimi zor hem de vitamin, mineral kaybı olacaktır. Eğer kavurma yapılacaksa , pişirirken içerisine kuyruk yağı, iç yağ eklemek gibi sıklıkla yapılan hatalardan başta kalp hastaları olmak üzere herkes kaçınmalı, etler hiçbir ekstra yağ eklenmeden kendi yağında ve suyunda kısık ateşte kavurmalı.
Etin yanında mutlaka sebze yemekleri veya salata bulunduralım. Sebze ve salatada bulunan lifler, kırmızı etteki doymuş yağın vücuttan dışarı atılmasını sağlayacaktır ve bulundurdukları C vitamini demir emilimini arttırmaya yardımcı olacak. Etin yanında ayran tüketimi sindirimi kolaylaştıracaktır.Bu süreçte ikramları geri çevirmek olmaz fakat olabildiğince tadımlık yemekte fayda var.

Ah Bu Tatlılar

Bayram günlerinin vazgeçilmezi tatlılarımız. Evde yapmasanız misafirlikte mutlaka bir tabak önünüze konur. Peki ne yapmalı ? Tüketilen porsiyon ve tatlı türü çok önemli! Zaten ağır bir bayram tatlıdan kurtaralım hiç olmazsa. Eğer şerbetli hamurlu tatlılardan ise 1 dilim alıp tadına bakalım kafi hem misafirlikte geri çevirip kırmamış olursunuz hem de siz bayramın tadını çıkarmış. Eğer tercihinize kalmışsa bu bayram sütlü ve ve meyve içerikli tatlılar tüketebilirsiniz.

Su Tüketimi !

Ev ziyaretlerinin, koyu sohbetlerin en yakın dostu köpüklü türk kahveleri ve koyu çaylar. Bunları fazla tüketmemeye dikkat edelim. Çay ve kahve tüketimi idrar söktürücü etkisi nedeniyle vücuttan fazlaca su kaybedilmesine neden olur. Bu nedenle 2-3 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin.

Sevdiklerinizle geçireceğiniz hayırlı bayramlara



Saygı ve Sevgiler,

Muhammet Yasin Aydın



Yorumlar

Yorum Gönder