Egzersiz Öncesi Yemek Yemenin Faydaları - MYA

Egzersiz Öncesi Yemek Yemenin Faydaları


Egzersiz Öncesi Yemek

Spordan iki saat önce karbonhidrat ağırlıklı öğün modeli olması gerekiyor. Bunun nedeni, yediğimiz yiyeceklerin sindirim sisteminde enerjiye dönmesi ve bu enerjiyi antrenmanda kullanmamız. Aç karnına antrenman yapmak özellikle metabolik sendromu olan kişilerde çok büyük rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu yüzden antrenmandan önce karbonhidrat bazlı bir tüketim sepeti oluşturulmalı ve ondan sonra spora başlanmalıdır. Ancak büyük ve ağır bir öğünün sindirilmesi saatler sürer. Antrenman öncesi öğününü hafif yapmak antrenmanınızın daha konforlu ve odaklı geçmesine katkı sağlar. Antrenmandan 1.5-2 saat önce yemek yiyecekseniz. Bu öğünün günün en hafif öğünü olduğundan emin olun. Antrenman sırasında midenizin şiş olmasını istemezsiniz.

Antrenmandan önce yedikleriniz ve ne zaman yediğiniz, performansınız ve vücudunuzun kendini toparlama süresi için önemli farklar oluşturabilir.





Antrenmandan önceki 3 saat içinde, enerjinizi sürdürmek, performansınızı arttırmak, sıvı almak, kas kitlesini korumak ve toparlanma süresini hızlandırmak için bir şeyler yemeniz gerekecektir. Kas kütlenizi korumaya ve hatta arttırmaya yardımcı olabilir. Protein sağlık, vücut kompozisyonu veya performansı artırmak isteyen herkes için önemlidir. Kas hasarlarını azaltabilir veya en azından kötüleşmelerini önler. Kaslarınız ne kadar az hasar görürse, o kadar hızlı toparlanır ve uzun vadede antrenmanınıza daha iyi adapte olursunuz. Vücudunuzun en çok ihtiyaç duyduğu zamanda aminoasitler ile kan dolaşımını sağlar. Dolayısıyla kas oluşturma kapasiteniz artar. Sonuç olarak sadece hasarı önlemekle kalmaz, kas kütlenizi de arttırmış olursunuz. Antrenman öncesi protein iyi bir fikir olsa da sindirim hızının düşük olması dikkate alınması gereken önemli bir konudur.

Antrenmandan önce bir miktar karbonhidrat tüketmek; antrenman için size yakıt sağlar ve toparlanmanıza yardımcı olur. Kas ve karaciğer glikojenini korur. Bu durumda, beyniniz iyi beslendiğinizi düşünerek, kas kütlenizin korunmasına ve artmasına yardımcı olur. İnsülinin serbest bırakılmasını tetikler. Protein ile kombine edildiğinde, protein sentezini geliştirir ve protein parçalanmasını önler.

Antrenmandan önce bir miktar yağ tüketmek; Spor performansınızı arttırmaz veya düşürmez. Karbonhidratlarda olduğu gibi bir yakıt desteği özelliği yoktur. Sindirimi yavaşlatır, kan şekeri ve insülin düzeylerini korur.




Saygı ve sevgiler,

Muhammet Yasin Aydın

Yorumlar