Bitter Çikolatanın Sırları - MYA

Bitter Çikolatanın Sırları


Bitter Çikolatanın Sırları


‘Siyah çikolata’ olarak da bilinen bitter çikolata, kakao ağacı, yağ, şeker ve kavrulmuş kakao çekirdeklerinden yapılır. Bitter çikolata da sütlü çikolatanın aksine daha az süt bulunmaktadır. Ayrıca diğer çikolatalara göre daha tatsızdır. Bitter çikolatanın en kalitelisi içerisinde yüzde 70 ila yüzde 99 oranında kakao bulunanıdır. Yani çikolata ne kadar acı ise o kadar kalitelidir.

Bitter çikolata çoğu insan tarafından sevilerek tüketilir. Bu çikolatayı sade yiyebileceğiniz gibi evde hazırlayacağınız proteinli keklerin içine de katabilirsiniz. Bu çikolatayı akıllıca yemek yani aşırıya kaçmadan tüketmek sağlığınızı da olumlu yönde etkiler. İyi antioksidanların kaynaklarından biridir. Bitter çikolata da bulunan diğer sağlıklı besinler; çözünür lif, potasyum, manganez, çinko, selenyum, bakır, magnezyum ve demirdir.





STRESİ HAFİFLETİR

Bitter çikolata faydaları denilince anlatılması gereken ilk önemli madde strestir. Stresten veya dağınık ruh halinden kurtulmak için daima bitter çikolataya güvenebilirsiniz. Bu çikolata nörotransmitter serotonin düzeylerini artırmaya yardımcı olan doğal bir antidepresandır. Birçok bilim adamı tarafından yapılan ve yayınlanan araştırmalarda, bitter çikolatada ki kimyasal bileşiklerin yüksek stres seviyelerini düşürmede anahtar rol oynadığını doğrulandı. İki hafta boyunca günlük 1.4 gram bitter çikolata yiyen insanların vücudunda ki stres hormon seviyelerinin azaldığı belirlendi. Ayrıca bitter çikolata da stres, yorgunluk, depresyon ve sinirlilik ile mücadeleye yardımcı olan magnezyum vardır. Stres ile mücadele için çikolata yerken, içerisindeki kakaonun yüzde 85 veya daha fazla olduğundan emin olun.





KOLESTEROL SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜR

Bitter çikolata kandaki (kötü kolesterol) seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur. Koyu çikolatada bulunan güçlü antioksidanlar da kalp krizi veya inme riskini azaltır. Klinik çalışmalardan elde edilen kanıtlar da, kakaodaki HDL ve yüksek yoğunluklu lipo protein (iyi kolesterol) seviyesini artırabilir olduğunu göstermektedir.





KİLO VERMENİZE YARDIM EDER

Bitter çikolata faydaları deyip kilo vermeyi ele almamak olmaz. Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, aşırıya kaçmadan bitter çikolata yemek insanda doygunluk hissi sağlar ve yağlı, tatlı ve tuzlu gıdalara duyulan isteği azaltır. Kendinizi tok hissedeceğinizden dolayı bir sonraki öğünde de daha az yemek yersiniz. Ayrıca, antioksidan bakımından zengin olan, koyu çikolata sindirimi hızlandırabilir. Hatta daha fazla yağ ve kalori yakmak için metabolizmanızı canlandırabilir.





SAĞLIKLI TUTAR

Diyetinde orta miktarda bitter çikolata olan kişilerin ciltleri daha parlak ve kusursuzdur. Koyu çikolatada bulunan çeşitli antioksidanlar hücrelerde hasara neden olan serbest radikallerle savaşır ve cildi korur. Serbest radikaller yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Koyu çikolata da bulunan flavonoidler cildinizi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından, güneş yanığından ve cilt kanserinden korur. Koyu çikolatada ki kakao özü cildin hidrasyonunu engeller ve cildi geliştirir. Cilt pürüzlerini gidermeye yardımcı olur.





BEYİN GÜCÜNÜ ARTTIRIR

Bitter çikolata da beyin fonksiyonlarını geliştirir. Nottingham Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, bitter çikolata tüketen insanların beynindeki kan akışı üç saat boyunca artmıştır. Bu da, kısa süreli bellek ve kısa süreli genel uyanıklık düzeylerini artırır.





İNMEYİ ÖNLER

Bitter çikolata faydaları denilince kimse felç hastalığına iyi gelebileceğini düşünemiyor. Düzenli ve aşırıya kaçmadan tüketilen bitter çikolata ilerleyen yaşlarda meydana gelen inme riskini düşürür. Çikolatanın bu etkisinin kaynağı, içerisinde bulunan antioksidan maddeleridir. Bitter çikolatanın içinde bulunan flavonoidler kanın yapışkanlığını azaltır, kalp krizine, felçlere ve kan pıhtılaşmasına iyi gelir.





Saygı ve sevgiler,

Muhammet Yasin Aydın




Yorumlar