Kung Fu Nedir ? - MYA

Kung Fu Nedir ?

 


Wushu veya Çin dövüş sanatları olarak da bilinen Çin kung fu, geleneksel Çin kültürünün önemli bir parçasıdır. Hem vücudu hem beyni kullanan en eski ve en uzun süreli sporlardan biridir. Savunma sporları ve bokstan farklı olarak kung fu, dış teknikle iç disiplini geliştirme konusunda bütünseldir .

Çin Kung Fu Tarihi

Kung fu teorisi klasik Çin felsefesine dayanmaktadır. Asırlar boyunca eşsiz bir egzersiz yöntemi, pratik kendini savunma biçimi, öz disiplin ve sanat kombinasyonu olarak geliştirildi.

Çin Kung Fu’su ilkel toplum tarihine kadar uzanmaktadır. O dönemde insanlar vahşi hayvanlara karşı kendilerini korumak ve savaşmak için cudgeller kullanırlardı. İnsanlar kendini savunma konusunda tecrübe edindiler. Shang Hanedanlığı (M.Ö. 1600–1046) döneminde de avcılık kung fu eğitiminin önemli bir ölçüsü olarak kabul edildi.

Kung Fu Teorisi

Çin kung fu teori ve pratik sistemidir. Kendini savunma ve sağlığı koruma teknikleri birleştirilir.

Atletizm, halter, boks ve top sporları gibi alanlarda, bir sporcunun ortalama 30’lu yaşlarda emekli olması gerekebilir. Aktif spor yaşantısında ortaya çıkan yorgunluk veya yaralanmalar, daha sonraki dönemlerde spor yapmamızı engelleyebilir. Ancak, Çin kung fu’sunda farklı bir durum söz konusu. “Dış” ve “iç” kung fu arasında bir ayrım yapılır . “Dış kung fu’da tendonlarınızı, kemiklerinizi ve cildinizi kullanırsınız; iç kung fu’da ruhunuzu, enerjinizi ve zihninizi eğitirsiniz.” böylece iç kung fu, dış vücut zayıfladığında dahi kullanılabilir.

En İyi 3 Kung Fu Stilleri

Tai Chi

Taijiquan (/ tie-jee-chwen /), yani tai chi, Taocu bir iç savaş sanatıdır.  Tai Chi antik sanatı, Çin’deki her yaştan insan tarafından uygulanmaktadır. Tarihçiler, Tai Chi’nin 12. ve 17. yüzyıllar arasında uygulandığını söylemektedir. Efsaneye göre ise Zhang San-feng (Chang San-feng) adında ölümsüz bir Taocunun, bir kobra ve bir kartal arasındaki savaştan esinlenlenmiştir. Kendini savunan yılanın, korkusunu kontrol etmesi ve yüksek konsatrasyonu sayesinde saldırgan kartalın boynuna ölümcül darbeyi indirmiştir. Tai Chi, Çince gölge boksu olarak da tercüme edilir.

Çin Qi Gong

“Qi gong” (nefes egzersizi), geleneksel Çin tıbbının paha biçilmez bileşenidir. Sağlıklı bir vücutta, vücudun her bir bölgesinde ve her organında uygun miktardaserbest akışlı “qi” (enerji) olduğu söylenir. “Qi” bol olduğu ve uygun aktığı zaman vücudun sağlıklı ve güçlü olduğu düşünülmektedir. Çin Qi Gong, enerji birikmesine yardımcı olmak ve vücutta düzgün akmasını sağlamak için egzersizdir.

Shaolin Kung Fu

Shaolin Kung Fu, Çin’de ve yurtdışında iyi bilinmektedir. Shaolin Kung Fu’nun asıl amacı; sağlığı korumak, hastalıkları tedavi etmek, dağları korumak, antik tapınakları korumak, kendini savunma ve düşmanları kovmaktı. Farklı desenlere, düz formlara, zengin iç ve dış kung fu özelliklerine sahiptir. 

Yorumlar