MODUNUZU YÜKSELTMEYE YARDIMCI OLACAK 7 BESİN - MYA

MODUNUZU YÜKSELTMEYE YARDIMCI OLACAK 7 BESİN




Beslenme düzenine doğru besinleri eklemen kendini daha mutlu ve enerjik hissetmene yardımcı olur. İşte mod yükselten besin önerilerimiz!

Daha önceleri gıdaların beynimize ve kendimizi iyi hissetmemize bir etkisi olmadığı düşünülüyordu. Ancak aslında tükettiğimiz kafein, alkol, karbonhidratlar ve yağlar nasıl hissettiğimizi doğrudan etkiliyor.

Kış aylarında çorba içmenin bizi mutlu hissettirmesinin ya da sıcak bir yaz gününde soğuk bir karpuz yediğimizde kendimizi tazelenmiş hissetmemizin bir nedeni vardır. Tüm bu besinler, mutluluk ve heyecan duygularını uyandıran bazı beyin kimyasallarının salgılanmasını sağlar.

“Mutlu” beyin kimyasalları salgılayan yiyeceklerden bazılarını senin için seçtik. Kendini daha iyi ve daha enerjik hissetmek için bu yiyecekleri günlük beslenmene dahil edebilirsin.


Kuşkonmaz

Uzun, yeşil saplı bu bitki serotonin seviyesini artıran mükemmel bir triptofan kaynağıdır. Serotonin, ruh hali, iştah, uyku ve hafıza gibi beyin fonksiyonlarımızı düzenler. Düşük serotonin seviyeleri kaygı, depresyon veya huysuzluğa neden olabilir. Öyleyse kendini “kendine benzemiyor” gibi hissediyorsan, bir sonraki öğününe kuşkonmazı ızgarada ya da buharda pişirerek veya soteleyerek dahil etmeni kesinlikle öneririz.


Meyve ve Sebzeler

Bunların her ikisi de iyi bir ruh hali ve yüksek enerji seviyelerinden sorumlu olan B vitaminleri ile yüklüdür. B vitaminlerinin çeşitleri vardır. Örneğin B2, ıspanak ve mantarda; B3 avokadoda; B6 muzda ve B9, brokolide bulunur. Antioksidanlar hücreleri sağlıklı tutar ve hastalıkları önler. Sağlıklı bir vücut demek mutlu bir vücut demektir.




Yeşil Çay ve Kahve

Kafeinin uyanık kalmana yardımcı olması pek de şaşırtıcı değil. Spor salonuna gitmek için kendini halsiz veya motivasyonsuz hissettiğinde, içerdiği antioksidanlar sayesinde sağlık açısından pek çok faydası olan yeşil çayı veya bir fincan sade kahveyi yudumla. Bu seni canlandıracaktır. Ancak kafeini fazla kaçırmamaya dikkat et, çünkü bunun aynı zamanda “çarpıntı” gibi bir yan etkisi de olabilir.


Bileşik Karbonhidratlar

Karbonhidratlar soğuk kış aylarında ruh halini yükseltir ve iyi hissetme duygusunu artırır. Öğleden sonra atıştırmalık olarak çay ya da kahvenin yanında reçelli ekmeğin veya kahvaltıda yumurta yemenin tadını çıkartabilirsin. Alternatif olarak bir kase yulaf veya yüksek proteinli bir makarna yemeyi de deneyebilirsin. Tatlı patates, yulaf, esmer pirinç ve tam tahıllı makarna gibi yavaş sindirilen yiyeceklerden yararlanarak saatlerce zinde kalabilirsin.





Bitter Çikolata

Mutluluğunu artırmak için bir gününe en az % 70 kakaolu, bir kare çikolata ekleyebilirsin. Bitter çikolata, serotonin üretimine, sevinç ve heyecan duygularına yardımcı olan harika bir triptofan kaynağıdır. Aynı zamanda beyindeki dolaşımı arttırarak uyanıklık hissi verir ve problem çözmeye katkı sağlar. Hatta kısa süreli hafızayı geliştirdiği bile görülmüştür. Yani canın çektiğinde bir kare bitter çikolatanın tadını doya doya çıkartabilirsin!


Kinoa

Kinoa sadece bileşik bir karbonhidrat değil, aynı zamanda tam bir protein kaynağıdır. Kan şekeri seviyeni kontrol altında tutarak, açlık hissinden kaynaklanan öfke ve düşük enerjiye neden olabilecek düşüşlerden kaçınmana yardımcı olur. Diğer bileşik karbonhidratlara alerjin varsa, glütensiz bir kaynaktır. Kinoa, vücuduna ruh halini daha fazla yükselten antioksidan ve vitamin takviyesinde bulunmak için sebzelerle eşleştirildiğinde çok daha iyi bir kaynağa dönüşür.


Hindistan Cevizi Yağı

Bu tip yağlar sana depolanmak yerine anında kullanılan kaliteli bir enerji kaynağı sağlar. Hindistan cevizi yağının doğal kokusunun stresli durumlarda “savaş ya da kaç” tepkisini hafiflettiği görülmüştür. Bu kokuyu hazırladığın bir yemekte kullandığın yağdan alman da şart değildir, örneğin Hindistan cevizi bazlı bir nemlendiriciden de faydalanabilirsin.



Yorumlar