Çok Fazla Harcamadan Nasıl Fit Olunur ? - MYA

Çok Fazla Harcamadan Nasıl Fit Olunur ?


Geçtiğimiz pazar Dünya Sağlık Günü’nü kutladık. Haftanın geri kalanında çoğumuz nasıl daha sağlıklı ve daha iyi bir yaşam tarzı edinebiliriz bunu konuşacağız. Fakat her geçen gün sağlıklı yaşamanın daha pahalılaştığı da kabullenmesi zor bir gerçek. Tabii sadece finansal olarak sağlıklı yaşamın altından kalkamamaktan bahsetmekle kalmayıp, konuya aynı şekilde zaman, beyin gücü, çaba gibi diğer maliyetler açısından da bakmak gerekiyor.


Peki sağlıklı yaşam için zamanını, çabanı, paranı ve beyin gücünü nasıl bütçeleyebilirsin gel bir bakalım!


Zamanını nasıl bütçelersin:




Çoğumuz hafta boyunca görevlerimize veya hedeflerimize harcamak için zaman buluyoruz. Ancak çok geçmeden, o zamanın çoğu akıp gidiyor ve yapmak istediğimiz şeylerin çoğunu tamamlamamış oluyoruz. Bu durum, insanların fitness hedeflerinden vazgeçmelerinin ana nedenlerinden biri. Çünkü tutarlı olmadığın sürece, bedeninde ve yaşam tarzında büyük değişiklikler görmüyorsun. Zamanın yetmeyince de çok kısa sürede vazgeçiyorsun.

Peki fitness için yeterince zamanın nasıl olur?

1) Bir süreliğine en büyük önceliklerinden birinin fitness olacağını kabullen

Evet, belki yeni bir dil kursuna gitmek, bahar temizliği yapmak, ya da arkadaşlarınla her akşam dışarı çıkmak isteyebilirsin, ancak hepsinden önce fitness için zaman ayıramıyorsan, bu diğer şeyler maalesef beklemek zorunda.


2) Sağlıksız şeyleri hayatından çıkar

Elindeki zamanı düşünürken sanki paradan bahsediyormuş gibi davran. Para biriktirmek istediğinde ne yaparsın? Gereksiz masrafları kesersin. Belki de en sevdiğin diziyi izlemekten vazgeçmen gerekecek. Unutma; bu senin iyiliğin için!


3) Daha erken kalk

Kazandığın para yetmediğinde kendine daha güzel maaşı olan bir iş bulursun. Sahip olduğun zaman yeterli değilse, o zaman daha fazla zaman yaratman gerek. Belki her gün sadece bir saat erken uyanarak egzersiz yapmak için yeterli zamanı bulabilirsin. Evet, başlangıçta zor olacak, ancak çok geçmeden alışacaksın.


4) Fitness listeni önceliklendir

Fitwell egzersizlerini yapmasan olmuyor mu? Akşam koşmadan edemez misin? Hangi etkinliği tamamlaman mümkünse ya da sana hangisi en iyi sonuçları veriyorsa, onu günlük olarak yaparak başla. Sonra listende aşağı doğru ilerle ve zaman buldukça gününe daha çok fitness ekle. Yine de bu yapıya alışmak ve her gün fitness listenden daha fazla aktivite yapmak zor olabilir, ama eninde sonunda başaracağına eminiz!


5) Fitness sırasında başka şeyler de yap

Eğer fitness için zaman bulmakta cidden zorlanıyorsan, o zaman fitness’ı başka bir aktivite ile beraber yap. Sabah haber izlemeyi seviyorsan, televizyonun karşısında spor yap. Haftalık besinlerini hazırlarken kitap oku. Ne yaparsan yap, nasıl yaparsan yap, sağlığın için kendine zaman ayır!


Yemeklerini nasıl bütçelersin:




Sağlıklı yiyecekler daha pahalı olabiliyor, biliyoruz, ancak daha ucuz diye sağlıksız yiyecekler aldığımızda bunun bedelini eninde sonunda ödüyoruz. Evde sürekli ‘yiyecek hiçbir şey olmadığından’ şikayet eder misin? İşte bunun en büyük sebeplerinden biri beyninin ve vücudunun evdeki besinleri doyurucu ve besleyici bulmaması.
İşe sağlıklı alışveriş yapma alışkanlığı kazanarak başlayabilirsin.


1) Mutfağını temizle

Sağlıksız yiyecekleri atmana gerek yok, arkadaşlarına verebilir veya bir süreliğine kutuya koyup bir yerlere kaldırabilirsin. Kurabiyeler, mısır gevrekleri, çikolatalar ve konserve yemekler bozulmaz, ama vücuduna hiç değilse bir süreliğine kesinlikle girmemeliler.






2) Alışveriş sürecini düzenle

Alışverişe çıkmadan önce bir sonraki haftanın yemeklerini planla. Neye ihtiyacın olduğunu bul ve listesini yap. Bu listeye bağlı kal. Yardımcı olacaksa, resimdeki gibi bir yemek planlama takvimi kullanabilirsin. Mutfakta sadece ihtiyacın olan besinler bulunsun ki sağlıklı seçeneklere ulaşımın kolaylaşsın. Bu şekilde daha az harcar ve daha fazla tasarruf edersin.


3) Kendini sadece doyurmak için değil beslemek için alışveriş yap

Haftalık öğünlerini önceden planla ve buna göre bir alışveriş listesi yap ve bunu yaparken, ne satın aldığını sorgula. Marie Kondo’nun “Bu neşe veriyor mu?” diye sorması gibi, mutfağını getirmek üzere olduğunu şeyleri de benzer şekilde sorgulayabilirsin. Neşe yaratır mı? Mutfakta bulunması benim için iyi mi? Vücuduma sokmalı mıyım? Eğer bunların cevabı hayırsa, bırak gitsin!


4) Daha ucuz ama sağlıklı besinler tüket

Sağlıklı yaşamak için avokado ile beslenmen ya da kış ayında domates tüketmen gerekmiyor. Bunun yerine sağlıklı fakat ucuz gıdalar tüketebilirsin. Ayrıca, organik satın alman da zorunlu değil. Evinin yakınlarında pazar oluyorsa ve bütçene uyuyorsa harika. Fakat zincir marketlerden aldığın organik gıdaların bir fark yaratmadığı yapılan bir çok araştırmada kanıtlandı. Gerçekten özel ve pahalı ürünler istiyorsan (örneğin, kombucha, kefir, ya da glutensiz ekmek gibi), bunları kendin yapıp yapamayacağını araştır.



Paranı nasıl bütçelersin:




Maaşımız yetmediğinde genelde kısabileceğimiz her yerden kısıyoruz, ancak sağlığından çok fazla fedakarlık etmemeye çalış. Unutma; sevdiğin insanlarla zaman geçirebilmek için önce kendine iyi bakman gerekir.


1) Harcamalarını değerlendir

Daha önce de belirttiğimiz gibi, fitness bir süreliğine hayatındaki en önemli şeylerden biri olacak. Belki de Netflix üyeliğini iptal etmen ya da alışverişe daha az çıkman gerekebilir. Unutma: Birçoğumuz aynı mücadeleyi veriyoruz (her ne kadar belli getmesek bile), ama bütçenin kısıtlı olması vücuduna saygısızlık etmen gerektiği anlamına gelmiyor.


2) Toptancıdan alışveriş et

Bozulmayan sağlıklı gıdalar için toptancılara git. Örneğin fındık, kinoa, zeytinyağı çok kolay bozulmayan besinler ve toptan alarak iyi fırsatlar yakalayabilirsin. Ayrıca, yiyecek olmayan ürünleri de toplu olarak satın alabilirsiniz (örneğin tuvalet kağıdı veya çamaşır deterjanı gibi). Böylece bunlarda yaptığın tasarrufu yiyeceğe veya yeni bir koşu ayakkabısına harcayabilirsin.


3) Kendine bütçene çok daha uygun bir kişisel diyetisyen ve koç al

Hedeflerine bağlı kalmak, daha iyi beslenmek ve düzgün spor yapmak istiyorsan bazen tek başına ilerlemek yetmiyor. Kişisel bir beslenme uzmanı ve eğitmen ise yılda binlerce liraya mal oluyor. Diğer yandan bu lükslerin çok daha makul bir fiyata avucunun içinde olması da mümkün. Yapabiliyorsan, kendine bir bütçe belirle ve Fitwell Premium’a geç. En düşük maliyetle nasıl iyi alışkanlıklar kazanacağını, sağlıklı beslenebileceğini ve doğru egzersiz yapabileceğini öğren. Fark etmeden fitness hedefinde ulaşacaksın.


SAYGI VE SEVGİLER ;

Muhammet Yasin Aydın

Yorumlar