EN İYİ SPOR BELGESELLERİ - MYA

EN İYİ SPOR BELGESELLERİ


Farklı dallardan çeşitli sporcuların ilham verici hikayelerini anlatan en iyi spor belgeselleri…

Futboldan Formula 1’e dek çok çeşitli spor dallarını konu alan belgesel yapımlar sana hem ilham verecek hem de spora farklı açılardan bakmanı sağlayacak.

En İyi Spor Belgeselleri


Sunderland ‘Til I Die



Netflix’te bulabileceğin bu futbol belgeseli adını Sunderland tribünlerine ait meşhur bir tezahürattan alıyor. Eğer futbola meraklıysan futbola dair her şeyi bulabileceğin bu belgesel seni çok etkileyecek. Geçmişi 1879’a uzanan İngiliz kulübü, Premier Lig’den küme düştükten sonra 2017-2018 sezonu boyunca toparlanmaya çalışıyor. Belgeselin ikinci sezonunda ise Sunderland kulübünün 2018-2019 sezonunu izleyebilirsin. Futbolun ne kadar duygu yüklü bir spor olabileceğini bir takımın ve taraftarlarının hikayesinde bir kez daha göreceksin.


The Last Dance



Efsanevi basketbol oyuncusu Michael Jordan’ın Chicago Bulls’la 1998 yılında elde ettiği 6. ve son şampiyonluğuna odaklanan bu belgesel yılın en iyi spor belgeselleri arasında gösteriliyor. Netflix ve ESPN Films’in ortak yapımı olan The Last Dance, Chicago Bulls’un o sezonki oyuncularını ve saha dışında yaşananları heyecan verici bir kurguyla paylaşıyor. 10 bölümlük belgeselde 500 saatlik detaylı bir arşivin çok özel anlarını izleyebilir, Michael Jordan’ı daha önce hiç bilmediğin açılardan tanıyabilirsin. Bu arada belgeseli ilginç kılan bir başka özelliği de son iki bölümünün pandemi nedeniyle online görüşmeler üzerinden gerçekleştirilmesi.


Kalori Yakan Restoran



Listedeki spor belgesellerinden farklı olsa da birebir sporla ilgili çok ilginç bu belgesel Ekim’de BBC Earth’te yayınlandı. 58 dakikalık bu belgesel sıra dışı bir konsepte sahip bir restoranı konu alıyor. Bu restoranda müşteriler tarafından sipariş edilen yiyeceklerin kalori miktarları, spor aletleri üzerinde ter döken sporcular tarafından yakılıyor. Bilimsel verileri eğlenceli bir içerikle harmanlayan yapımın çıkış fikri fazla kaloriyi yakmak için yapmamız gereken egzersizler gösterildiğinde, %20’mizin daha az yemeyi seçtiğini gösteren araştırmalar. Fred Sirieix ve GP Zoe Williams araştırmalar üzerine bu kalori yakan restoranı açıyor. Belgesel ayrıca metabolizmamızın nasıl çalıştığı, neden kilo aldığımız ve sağlıklı bir bağırsağın yağ yakımında ne kadar etkili olduğu üzerinde de bilgiler veriyor. Yediklerine ve spora farklı bir bakışla bakmanı sağlayacak bir yapım.


Maradona Meksika’da



Yedi bölümlük bir mini dizi formatındaki bu belgesel, futbolun hem başarılı hem de sansasyonel ismi Diego Maradona’nın 2018-19 Meksika kulübü Dorados’u kurtarmak üzere Sinaloa kartelinin yuvası Culiacan’a gelmesini konu alıyor. Belgeselde Maradona’nın takım oyuncularıyla kurduğu ilişkileri izleyecek ve aynı zamanda Maradona’nın hem takımı hem de kendini kurtarma yolculuğuna eşlik edeceksin.


Free Solo



2019 yılında ‘En İyi Belgesel’ Oscar’ını da kazanan Free Solo, insanın ulaşılması imkansız görünen hedeflerine azimle çalışınca nasıl ulaşabileceğini anlatıyor. Free Solo’yu izlerken bir gerilim filmi izlemiş kadar olabilirsin. Çünkü bu belgesel dağcı Alex Honnold’un dünyanın tırmanması en zor kayalarından El Capitan’a ip kullanmadan (free solo) yaptığı tırmanışın hikayesini anlatıyor. Çekimleri çok çarpıcı, çünkü çekim ekibi de Honnold ile birlikte tırmanış yapıyor ve böylece belgeseli izlerken sen de kendini dimdik yükselen o kayaya tırmanıyor gibi hissedebiliyorsun.


Senna



2010 yapımı bu belgeselde, sadece arşiv görüntüleri kullanılmış ve üzerine herhangi bir metin ya da konuşma eklenmemiş. Böylece belgeseli izlerken talihsiz bir kazada hayatını kaybeden ünlü F1 pilot Ayrton Senna’nın her anına doğrudan dahil olmuş hissine kapılabiliyorsun. Bir saat kırk altı dakika boyunca Senna’nın hem özel hayatı hem kariyeri büyüleyici ve sürükleyici bir şekilde izleniyor. Bunun nedeni ise yönetmen Asif Kapadia’nın biyografi türündeki belgesellerde usta olması. Kapadia aynı zamanda bir başka etkileyici belgesel olan 2015 yapımı Amy’nin de yönetmeni.


Saygı ve Sevgiler;

Muhammet Yasin Aydın

Yorumlar